Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης έγινε το 1924 από την πρώτη διεθνή σύνοδο των εμπορικών τραπεζών, στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Ορίστηκε ότι στις 31 κάθε Οκτωβρίου οι τράπεζες θα παρακινούν τον απλό πολίτη να καταθέσει τις αποταμιεύσεις που μάζεψε το προηγούμενο διάστημα, ενώ σε περίπτωση που η ημέρα αυτή ήταν αργία ορίστηκε η αμέσως προηγούμενη ή επόμενη ημέρα.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση της οικονομίας και της αποταμίευσης στους πληθυσμούς παγκοσμίως, ενώ προβλήθηκε
μέσω πλειάδας θεσμών όπως οι Εκκλησίες, αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά συνδικάτα και επιμελητήρια, γυναικείες ενώσεις κτλ.
Μεταξύ των χωρών όπου ο θεσμός προϋπήρχε ήταν η προεμφυλιακή Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, ειδικά μετά την «τραγωδία» της νομισματικής μεταρρύθμισης του 1923.
Στην Αυστρία εξάλλου γνώρισε την μεγαλύτερη αναγνώριση την περίοδο 1955-1970, όταν η επίσημη μασκότ, με το όνομα Sparefroh που κυριολεκτικά αποδίδεται ως Χαρούμενος Αποταμιευτής» ή «Αποταμίευσε Χαρούμενα!», έφτασε να είναι πιο αναγνωρίσιμη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενώ έδωσε το όνομά της και σε δρόμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχέση των Αυστριακών με την αποταμίευση ήταν τόσο στενή, ώστε το εξειδικευμένο νεανικό περιοδικό Sparefroh-Journal έφτασε να έχει κυκλοφορία 400.000 αντιτύπων.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου